Kennisbank van Geluk
De zoektocht naar geluk is zo oud als de mensheid. Een onderwerp dat iedereen in meer of mindere mate bezig houdt.Wij zijn op zoek naar de antwoorden. In deze kennisbank publiceren we alles wat we kunnen vinden, hebben waargenomen of ondervonden.
Wat is geluk,
Hoe maak je geluk grijpbaar of in ieder geval begrijpbaar. We organiseren interactieve workshops voor groepen of individuen in kleine werkgroepen. We struinen alle media af, naar alles wat met geluk te maken heeft. Producten die je gelukkig maken. De ontwikkeling van visie over geluk, de oude filosofen. Wij zijn geïnteresseerd in alles wat een raakvlak heeft met geluk, en wij denken dat u dat ook bent.
Wat is geluk?
Wat maakt mij gelukkig?
Hoe gelukkig ben ik?
Mijn Happiness Project
Ik ben geinsprireerd geraakt door het boek ‘The Happiness Project‘ geschreven door Gretchen Rubin. Het boek beschrijft wat de schrijfster gelukkig maakt. De in mijn ogen rationele aanpak van haar sprak mij zo aan dat ik besloot dit op te pakken als mijn project.
Op dat moment gingen mijn kinderen de deur uit, begonnen aan hun eigen leven. Het ‘Empty nest syndroom’ was een prachtig excuus om mijn zoektocht te beginnen.
Ik heb een studie gemaakt van alle publicaties over geluk, de onderzoeken, statistieken, websites, organisaties… Het is een ongoing traject en het maakt alleen maar nieuwsgieriger.
Daarnaast is er een ontwikkeling gaande van het belang van geluk. Voor werkgevers wordt het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan het geluksgevoel van hun werknemers. Wie goed in zijn/haar vel zit, presteert beter. Is een betere teamplayer. Kortom het begrip geluk krijgt een economische waarde.
Met Happipedia wil ik al deze kennis delen. Een verzamelplek voor geluk. Uw tips zijn welkom. En met de workshops wil ik u bewust maken van geluk. Hoe mooi zou het zijn als de wereld een stukje gelukkiger wordt.
Jacquline Lenterman,
Happipedia, kennisbank van geluk
De factoren verantwoordelijk voor het gevoel van Geluk in percentage:
%
Omstandigheden
%
Genetische aanleg/Hedonische adaptie*
%
Bewust gedrag
Je kunt je gevoel van geluk dus wel degelijk zelf vergroten !
*Hedonische adaptie = het gewend raken aan nieuw veranderingingen (verbetering of verslechtering) in je leven
Verklarende woorden lijst
Er zijn woorden die wel wat uitleg kunnen gebruiken. Onder deze knop vind u een groeiend aantal woorden met verklaring
Ataraxia
The aim is not the positive pursuit of pleasure but rather the absence of pain, a neutral state called ‘ataraxia’
Epicures (350BC)
Dukkha
Life is suffering
The Buddha taught there are three main categories of dukkha
- dukkha-dukkha Suffering or physical, emotional and mental pain
- viparinama-dukkha Anything that is subject to change, like happiness, succes etc.
- samkhara-dukkha dependent on, or affected by something else
Dukkha is one of the three marks of existence, namely dukkha (“suffering”), anatta (not-self), anicca (“impermanence”).
Buddha (600 – 400BC)
Both Hinduism and Buddhism emphasize that one overcomes duḥkha through the development of understanding.
Hinduism emphasizes the understanding and acceptance of Atman (self, soul) and Brahman, while Buddhism emphasizes the understanding and acceptance of Anatta(Anatman, non-self, non-soul)
Eudaimonia
Happiness is the ultimate end and purpose of human existence “eudaimonia”
Aristotle (350BC)
Two of the most influential forms are those of Aristotle and the Stoics. Aristotle takes virtue and its exercise to be the most important constituent in eudaimonia but acknowledges also the importance of external goods such as health, wealth, and beauty. By contrast, the Stoics make virtue necessary and sufficient for eudaimonia and thus deny the necessity of external goods.
Wuwei
“going along with things,” / “going with the flow.”
Zhuangzi (2500 BC)
Flow is the word we use today. Flow, also known as the zone. In essence, flow is characterized by complete absorption in what one does, and a resulting loss in one’s sense of space and time.